Nichelina este o sursă de nichel, deşi nu ca răspândire nu este mineral comun.
Culoarea roşie-pală a nichelinei, i-a determinat pe mineralogii din Evul Mediu să creadă că este vorba de un mineral de cupru. Ori, extragerea cuprului din nichelină era imposibilă!
Doar în 1751, un metal necunoscut anterior, numit nichel, a fost găsit în mineralul nichelină. De la metalul pe are îl conţine vine şi numele său. Descoperitorul se numeşte A.E.Cronstedt.
Germanii l-au denumit kupfernickel, denumire folosită şi astăzi.
UTILIZĂRI ALE NICHELULUI
Nichelul este un element metalic argintiu care se extrage din mineralele: garnierit, pentlandit, nichelina şi millerit. De asemenea, nichelul constituie 20 % din meteoriţii feroşi.
Împreună cu cromul, nichelul este principalul aditiv folosit la fabricarea oţelului inoxidabil. Nichelul este aplicat de obicei prin electroliză, pentru a se forma un strat subţire superficial. Metalul creşte rezistenţa oţelului la coroziune şi-l face mai ductil. De asemenea, î-l face mai rezistent la şocuri, datorită acestui fapt fiind foarte folosit la blindaje.
Când este combinat cu cuprul, nichelul produce un aliaj numit monel, foarte rezistent la coroziunea apei de mare. Alt aliaj, 78 % nichel, 17 % fier şi 5 % cupru, se numeşte mumetal şi este folosit în nucleele transformatoarelor electrice.
RĂSPÂNDIRE
Unele dintre cele mai importante zăcăminte de nichelină se află la: Styria, Austria; Cobalt şi Sudbury, Ontario, Canada; Cagliari şi Lombardia, Italia; Bou Azzer, Maroc; Franklin, New Jersey, SUA.
FIŞĂ DE CARACTERIZARE
NICHELINA
- Clasă: sulfuri
- Sistem de cristalizare: hexagonal
- Formulă chimică: NiAs
- Duritate: 5-5 jumătate
- Densitate: 7,7-7,8
- Clivaj: inexistent
- Spărtură: neregulată
- Culoare: roşu de culoare pal, argintiu
- Urmă: negru-maroniu pal
- Luciu: metalic
- Luminescenţă: inexistentă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!