Miercuri, 2 martie 2011, a apărut nr. 24 din colecţia Comorile Pământului, unde unii au avut, sau nu au avut norocul de a găsi un frumos eşantion de malachit. Poza cu malachitul nu am s-o pun, pentru că ar fi afară din tema; eşantionul nu are decât o scurtă dungă verde, şi nu pre aveţi ce vedea. În schimb, am pus poza cu azuritul meu, unde am avut mai mult malachit decât azurit :).
Pentru cei care vor să ştie mai multe, ...
Malachitul are ca criteriu de identificare principal culoarea sa verde-strălucitoare. Aceasta, împreună cu structura sa rubanată, îl fac o nestemată foarte populară.
Malachitul este cunoscut de mii de ani, iar civilizaţiile timpurii purtau amulete din malachit pentru a se feri de boli şi de pericole.
NESTEMATĂ FRAGILĂ
Cu toate că malachitul este moale şi nu prea este potrivit pentru fabricarea de bijuterii (cu toate că se foloseşte la bijuterii), se foloseşte ca piatră ornamentală. Obictele tipice de artizanat sunt scrumierele şi cutiile de casete din malachit.
TĂIETURA
Atunci când este folosit la bijuterii, malachitul este tăiat în stil caboşon. Faţetarea nu este posibila la această piatră semipreţioasă, deoarece materialul folosit nu este cristalin. Într-adevăr, cristalele de malachit sunt foarte rare. Marele avantaj al caboşonului este că scoate în evidenţa luminii frumuseţea pietrei, precum şi alternanţa de benzi verzi-deschise; verzi-închise.
UTILIZĂRI INDUSTRIALE
Malachitul este o sursă de cupru, dar în ciuda răspândirii sale este o sursă minoră. Tinde să apară în asociaţie cu cupritul, un mineral important de cupru, precum şi cu cuprul nativ. Deseori, malachitul este extras întâmplător, prin extragerea de cupritului sau cuprului, rareori existând exploatări numai pentru malachit.
TESTE ŞI RECOMANDĂRI
Malachitul este solubil în acid clorhidric, iar atunci când se dizolvă prezintă un puternic efect de efervescenţă.
FIŞĂ DE CARACTERIZARE
MALACHITUL
- Clasă: carbonaţi
- Sistem de cristalizare: monoclinic
- Formulă chimică: Cu2CO3(OH)2
- Duritatea: 3 jumătatea-4
- Densitate: 3,5-4
- Clivaj: perfect
- Spărtură: sub concoidală spre neregulată
- Culoare: verde
- Urmă: verde
- Luciu: adamantin, mătăsos sau mat
- Luminescenţă: inexistentă
Îmi pare rău Alex ca nu ai avut noroc sa găsești ceva frumos..dar asta nu e o problema...bine măcar ca îl ai în colecție:) oricum vei avea noroc mai mult data viitoare!
RăspundețiȘtergerePe curând:)
app ai văzut ce azurit jalnic am eu?:)):))dar asta e bine măcar ca totuși am completat colecția:))
RăspundețiȘtergereMultumesc de incurajare :)
RăspundețiȘtergere