Spatul de Islanda prezintă un efect optic uimitor, numit birefrigerenţă. Dintre toate varietăţile de calcit (spatul de Islanda este o varietate), cel care prezintă cel mai clar fenomenul de birefrigerenţă este chiar spatul de Islanda.
Această varietate de calcit, spatul de Islanda, clivează cu uşurinţă, producând fragmente romboedrice. Astfel, feţele sale sunt nişte paralelograme.
FENOMENELE OPTICE
Am spus că spatul de Islanda prezintă, dintre toate varietăţile de calcit, cel mai clar fenomen de refrigerenţă. Acest fapt se datorează sistemului de cristalizare şi de refracţia ce are loc în spatul de Islanda; Refracţia este fenomenul în care se schimbă direcţia de propagare a unei unde din cauza schimbării vitezei de propagare.
La spatul de Islanda, acest fenomen are loc ca şi la toate alte obiecte, doar că este foarte evident. Fenomenul constă în despărţirea razei de lumină în două raze diferite, ce arată, într-un fel, o imagine pusă sub un spat de Islanda, de două ori acea imagine.
RECOMANDĂRI
NU spălaţi spatul de Islanda cu apă de la robinet, deoarece poate deteriora structurile cristaline delicate.
ORIGINI ŞI RĂSPÂNDIRE
Spatul de Islanda este foarte răspândit şi se formează în toate tipurile de roci. Printre cele mai mari eşantioane de spat de Islanda, se numără cel cu 7 m lungime, 7 metri lăţime, 2 metri grosime şi de 254 de kg. În ciuda numelui său, spatul de Islanda nu se găseşte numai în Islanda, ci şi în alte multe locuri de pe glob;
FIŞĂ DE CARACTERIZARE
SPATUL DE ISLANDA
- Clasă: carbonaţi
- Sistem de cristalizare: trigonal
- Formulă chimică: CaCO3
- Duritate: 3
- Densitate: 2,7
- Clivaj: perfect
- Spărtură: sub concoidală
- Culoare: incoloră
- Urmă: albă
- Luciu: sticlos
- Luminescenţă: albastră, roşie sau galbenă
foarte interesant!
RăspundețiȘtergereMultumesc!
RăspundețiȘtergeremda, io am luat un spat de islanda gri-crem degrade... nu are deloc transparenta...
RăspundețiȘtergerePăcat! fenomenul de birefrigerenta reste uimitor. Eu am acasa ocazia sa vad pe viu aceste fenomen, itrcucat am un spat de islanda mai curat.
RăspundețiȘtergerese mai numeste "piatra soarelui", deoarece era folosit de vikingi in navigatie inaintea busolei magnetice :)
RăspundețiȘtergereAsta chiar nu ştiam...mersi de informaţie ;)
Ștergere