luni, 17 ianuarie 2011

JASPUL ROŞU



Jaspul roşu este o varietate criptocristalină de cuarţ, numită generic calcedonie, după culoarea sa provenind de la impurităţile de hematit (oxid de fier) pe care le conţine.
În forma sa brută, atunci când este extras din pământ, jaspul are un luciu mat. Piatra răspunde bine însă la la tehnicile de şlefuire şi primeşte repede un luciu strălucitor foarte atrăgător.
Rareori, jaspul roşu are o culoare uniformă, adică omogenă, pe toată suprafaţa eşentionului. Acest fenoen provine de la faptul că hematitul pe care îl conţine nu este distribuit uniform în interiorul pietrei.

ZONE CU ROŞU ŞI ALB
Jaspul roşu mai poate apărea în strate alternative de argilă, sau goethit. Atunci când este asociat cu argila, jaspul rezultat tinde să prezinte zone albe distincte. Acest fenomen este cunoscut ştiinţific ca zonare, iar pietrele (semi)preţioase care prezintă acest fenomen sunt vândute sub numele de jaspuri rubanate.

CARACTERISTICI
Deşi jaspul roşu pur nu ale clivaj, eşantioanele de jasp rubanate se sparg de-a lungul planelor slabe dintre benzile colorate diferit.
Unele eşantioane pot fi colorate în benzi albe sau gri de calcedonie sau argilă. Forma generală a acestor agregate se aseamănă cu cea a unui ochi, iar aceste formaţiuni sunt cunoscute sub numele de jaspuri orbiculare.

http://www.kristale.ro/cristale/apa-jasprosu1.JPG
Fişă de caracterizare
JASPUL ROŞU
Clasă: oxizi
Sistem de cristalizare: trigonal
Formulă chimică: SiO2
Duritate: 7
Densitate: 2,6
Clivaj: absent
Spărtură: concoidală
Culoare: variabilă
Urmă: albă
Luciu: sticlos spre gras
Luminescenţă: inexistentă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!