miercuri, 26 ianuarie 2011

LABRADORUL


Astăzi, 26 ianuarie anul curent 2011 a apărut revista numărul 19 de la Comorile Pământului, împreună cu LABRADORUL, un mineral ce joacă un joc al culorilor...

Labradorul
prezintă de obicei o gamă de culori diverse, ca de exemplu albastru, galben, portocaliu sau verde. Numele său provine de la denumirea peninsulei din Canada de unde a fost găsit prima oară, anume Peninsula Labrador.
Labradorul este mai ales cunoscut pentru luciul său deosebit de neobişnuit. Acest luciu este cunoscut sub numele de schiller, de la germanul care înseamnă ,,strălucire".

LABRADORUL...UN FELDSPAT!!!
Labradorul aparţine grupei feldspaţilor, grupă ce conţine mineralele alcătuite din cele mai abundente elemente de pe Terra.
Unii feldspaţi sunt foarte asemănători, şi se pot deosebi doar prin cantitatea de sodiu sau de calciu pe care o conţin. Acele feldspaturi care au şi sodiu şi calciu, dar în cantităţi variabile, se numesc PLAGIOCLAZI. Labradorul aparţine şi el grupei plagioclazilor, şi conţine sodiu şi calciu aproape în aceaşi cantitate, deci se situează la ,,mijlocul" acestei grupe a plagioclazilor.

TĂIETURA
De obicei, labradorul cu calităţi geme este şlefuit sau tăiat în stil caboşon, pentru a-i evidenţia cât mai bine culoarea uimitoare.

FIŞĂ DE CARACTERIZARE
LABRADORUL
Clasa: silicaţi, tectosilicaţi
Sistem de cristalizare: triclinic
Formulă chimică: (Ca, Na)(Al, Si)2Si2O8
Duritate: 6-6 jumătate
Densitate: 2, 70
Clivaj: perfect
Spărtură: neregulată spre concoidală
Culoare: cenuşiu cu labradorescenţă, de obicei albastră
Urmă: albă
Luciu: sticlos
Luminescenţă: inexistentă

4 comentarii:

  1. Exista o varietate de feldspat labrador care se numeste Piatra Lunii Curcubeu, datorita stralucirii sale in culorile curcubeului, foarte apreciata de bijutieri. Spectaculoasa roca!

    RăspundețiȘtergere
  2. Spectaculoasă roca, dar de fapt este o piatră preţioasă

    RăspundețiȘtergere
  3. Da e bine şi aşa, rocile sunt formate din minerale, deci au o legătură ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Labradorul este un caine.Piata din imagine se numeste Labradorit. ;)

    RăspundețiȘtergere

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!