marți, 1 februarie 2011

Piroluzitul


Istoric piroluzitul a fost folosit pentru îndepărtarea impurităţilor nedorite verzi şi brune din sticla transparentă. Astăzi este o importantă sursă industrială a elementului metalic mangan. Piroluzitul are culoarea neagră sau gri-închisă. Se găseşte foarte rar sub formă de cristale şi apare de obicei su formă de mase pământoase sau fibroase. Atunci când are un aspect moale, pământos- ceea ce se întâmplă frecvent, mai ales în zonele mlăştinoase-, este cunoscut sub denumirea de wad.
Etimologia cuvântului provine din grecescul pyr (foc) şi lousis (spălare). A doilea termen se referă la tehnica de curăţare a sticlei, piroluzitul fiind uneori fiind supranumit ,,săpunul geamgiilor".

SURSĂ DE MANGAN
Piroluzitul şi romanechitul sunt doză dintre principalele surse de mangan. Manganul este un element metalic gri, sfărâmicios, folosit la întărirea oţelului. De obicei, oţelul cu mangan conţine 11-14 procente mangan şi este folosit atunci când oţelul obişnuit nu este suficient de rezistent. Se foloseşte la macazurile de cale ferată, care trebuie să fie mai rezistente decât şinele normale, deoarece ele se subţiază la capete şi au, aşadar, mai puţină suprafaţă care să suporte greutatea trenului.
Un alt aliaj ce cuprinde şi mangan este bronzul, care conţine în jur de 3,5 % mangan combinat cu 55-60 % cupru şi 35-42 % zinc.
Manganul este deseori folosit direct în producerea oţelului, fără să fie extras în prelabil din piroluzit sau alte minerale de mangan.
Minereul de mangan este amestecat cu minereul de fier, iar oxigenul pe care-l conţine piroluzitul se îndepărtează prin încălzire.

AGENT DE DEZOXIDARE
Manganul mai este larg folosit în industrie pentru îndepărtarea oxigenului şi a sulfuli nedorit din alte materiale. Aşadar, în termenii ştiinţifici, este cunoscut ca un agent de dezoxidare şi desulfurare. Piroluzitul însuşi împarte aceleaşi proprietăţi dezoxidate şi a fost folosit timp de secole la curăţarea (decolorarea) sticlei cu impurităţi galbene şi maronii de oxizi de fier.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/Pyrolusite_radiating.jpg/350px-Pyrolusite_radiating.jpgORIGINI ŞI RĂSPÂNDIRE
Piroluzitul este un mineral foarte răspândit. Se formează în zonele din zăcămintele de mangan, care au reacţionat cu oxigenul prezent în aer şi în apă (zone de oxidaţie). Piroluzitul se găseşte şi în mlaştini, în sedimentele din apele marine de mică adâncime şi în nodulii de pe fundul mărilor adânci. Mai este prezent uneori în filoanele de cuarţ. Unele dintre zăcămintele cele mai importnte de piroluzit se află în regiunile producătoare de mangan de calitate înaltă de la Minas Gerais (Brazilia). Alte surse se află în Canada, Republica Cehă, Georgia, Germania, Cornwall (Marea Britanie), India, Italia şi Africa de Sud. În SUA, principalele zăcăminte se află în California, Arkansas şi Montana.
În România piroluzitul este foarte răspândit în zona de oxidaţie a zăcămintelor de mangan.

FIŞĂ DE CARACTERIZARE
PIROLUZITUL
Clasă: oxizi
Sistemul de cristalizare: teragonal
Formulă chimică: MnO2
Duritate: 2-6 (masiv); 6-6 1/2 (cristale)
Densitate: 5,1
Clivaj: perfect
Spărtură: neregulată
Culoare: negru spre cenuşiu-închis
Luciu: metalci spre mat
Urmă: neagră-albăstruie
Luminescenţă: inexistanetă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!