luni, 7 februarie 2011

Vivianitul


În stare proaspătă, vivianitul este un mineral incolor, dar devine repede albastru sau verde când când este expus la aer şi lumină. Este foarte popular printre colecţionari, dar trebuie avut grijă, deoarece, atunci când stă într-o atmosferă ,,uscată", se face pulbere!

Vivianitul este cunoscut de multă vreme ca un mineral de sine stătător, în trecut fiind utilizat de către artişti ca sursă de culoare albastră.
Un alt nume al vivianitului este acelea de ,, pământ albastru de fier", dar omul de ştiinţă german A.G. Werner iâa dat şi denumirea de vivianit, în onoarea mineralogului J.G. Vivian, care l-a descoperit.
Culoarea sa este incoloră atunci când este proaspăt estras din subteran, dar aerul şi lumina ,,î-l colorează'' în verde şi albastru.
Ca să se evite procesul de ,,sfărâmare'' al mineralului, se recomandă aşezarea sa într-o cutie ermetică, cu un vas cu apă lângă el. Vivianitul care şi-a pierdut apa de cristalizare se numeşte metavivianit.

CELE MAI MARI CRISTALE DE VIVIANIT!
Cele mai mari cristale de vivianit au fost găsite de1,2 metri, la mina N'Gaoundere, din Camerun, dar au fost găsite şi cristale de 15 cm, în Bolivia.

ORIGINI ŞI RĂSPÂNDIRE
Vivianitul se găseşte în filoane cu minerale metalice, dar şi în pegmatite, unde se formează în urma transformărilor fosfaţilor, sau a sulfurilor de fier.
Se mai poate găsi în depozite sedimentare precum argila, unde se asociază frecvent cu materialul organic, cum ar fi oasele sau coarnele de animale.
Ca răspândire, el se găseşte peste tot în lume. Una dintre cele mai importante se găseşte în Australia, Poopo în Bolivia, Camerun, Italia, Kosovo şi Rusia.
În Marea Britanie, există zăcăminte de vivianit în Cornwall.
În România s-au găsit cristale foarte frumoase de vivianit la Herja şi Ilba, din zona Baia Mare.

FIŞĂ DE CARACTERIZARE
VIVIANIT
Clasa: fosfaţi- arseniaţi-vanadaţi
Sistem de cristalizare: monoclinic
Formulă chimică: Fe3(PO4)2.8H2O
Duritate: 1 jumătate, 2
Densitate: 2,7
Clivaj: perfect
Spărtură: neregulată
Culoare: depinzând se situaţie, poate fi incoloră, albastră sau verde
Urmă: la fel ca şi culoarea; incoloră, albastră sau verde
Luciu: sticlos spre perlat
Luminescenţă: inexistentă

2 comentarii:

  1. Un adevarat cameleon! Foarte interesante transformarile acestui mineral; desigur, toate ireversibile. Il ai si tu in colectie?

    RăspundețiȘtergere

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!