Smithsonitul este una dintre principalele surese de zinc, iar cele mai frumoase eşantioane sunt folosite ca pietre ornamentale.
Deşi este, deregulă, un mineral cu culoarea albă, el poate fi albastru, brun, verde-măr, cenuşiu, roz intens, purpuriu şi galben închis sau deschis.
Smithsonitul a fost cunoscut timp de mii de ani sub numele de calamină, dar a primit numele actual în onoarea lui James Smithson, cel care a fondat Institutul Smithsonian din Washington DC. Legătura dintre James Smithson şi acest mineral este că acesta, fiind foarte bogat, şi-a dedicat viaţa studiind zinc-ul, smithsonitul fiind un carbonat de zinc.
UTILIZĂRILE SMITHSONITULUI...PENTRU ZINCUL SĂU!
Ca clasare, după sfalerit, smithsonitul este cel mai important mineral din care se extrage zinc. Zincu-ul este un element alb, iar atunci este expus la aer umed este acoperit cu un strat rezistent la coroziune. Zinc-ul este folosit în industrie la aliaje, anume la aliajul dintre nichel şi argint, şi mai este folosit la aliajele de turnare şi la electrozii bateriilor.
PIATRĂ ORNAMENTALĂ!!!
Smithsonitul poate fi atât de decorativ, dar şi atât de util! Unele varietăţi verzi sunt folosite la bijuterii sau sunt tăiate în stil caboşon; eventual, acesta poate fi folosit la mărgele.
Unule dintre cele mai frumoase cristale provin din mina Tsumeb, din Namibia.
COMPOZIŢIE
În forma sa pură, smithsonitul este compus din 65 % oxid de zinc şi 35 % dioxid de carbon.
MINERALELE AU...SOSII!
Acest mineral, smithsonitul, are chiar ŞI O SOSIE! este vorba de mineralul hemimorfit, cu care se aseamănă foarte mult. Pentru a diferenţia cele două minerale este nevoie de o foarte amănunţită analiză chimică. [[pentru a vedea alte date despre mineralul HEMIMORFIT, daţi click aici]]
TESTE: Smithsonitul se dizolvă în acid clorhidric şi se dizolvă cu efervescenţă. Este mai moale decât hemimorfitul.
ORIGINI ŞI RĂSPÂNDIRE
Smithsonitul este un mineral secundar (acest lucru înseamnă că este format în urma transformării unor minerale preexistente).
Cea mai mare parte a smithsonitului apare în mine de zinc şi cupru, care au reacţionat chimic cu oxigenul din aer şi apă. Minerale asociate: azurit, ceruzit, galena, hemimorfit, malachit, piromorfit şi sfalerit.
Răspândire: Kanwe (Zambia), Tsumeb (Namibia), Laurion (Grecia), Yellville (Arkansas- SUA), Tin Mountain (Dakota de sud-SUA), Kelly (New Mexico).
RĂPÂNDIREA ÎN ROMÂNIA:
Sasca Montană, sub forma unor cruste multicolore, la Băiţa Bihor, Cavnic, etc.
FIŞĂ DE CARACTERIZARE
- Clasă: carbonaţi
- Sistem de cristalizare: trigonal
- Formulă chimică: ZnCO3
- Duritate: 4-4 jumătate
- Densitate: 4,3-4,45
- Clivaj: perfect
- Spărtură: concoidală spre neregulată
- Culoare: incolor, uneori colorat, de la verde la galben, roz, bleu, etc
- Luciu: sticlos spre perlat
- Luminescenţă: inexistentă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!