Cristalele de hidromagnezit sunt foarte căutate de către colecţionarii de minerale. Sunt adesea mici şi delicate, dar cel mai mare cristal a atins lungimea de 10 cm. Hidromaghezitul este un carbonat de magneziu foarte răsândit în crăpăturile din rocile serpentinice. Rocile serpentinice sunt alcătuite din minerale de culoare verde- ănchis şi brun, cu luciu gras sau mătăsos. Se găsesc în formaţiuni magmatice sau metamorfice care sau format fie prin activitate magmatică, fie în urma acţiunii căldurii şi a presiunii intense asupra rocilor deja formate.
Hidromagnezitul a fost descoperit şi a fost descris pentru prima dată ca mineral de sine stătător în anul 1827. Numele său face referire la compoziţia chimică- este un carbonat de magneziu, constituit din patru molecule de apă cristalizate. În plus, hidromagnezitul conţine o moleculă de oxigen şi o moleculă de hidrogen, fenomen pe care geologii îl numesc radicalul hidroxil.
fnsHidromagnezitul este un mineral secundar de magneziu, foarte frcvent întâlnit. El se formează din mai multe minerale primare, printre care brucitul (hidroxid de magneziu). Unele minerale rare sunt asemănătoare cu a hidromanezitului din punct de vedere al aspectului exterior şi al compoziţiei. Printre acestea se numără dypingitul şi giorgizitul.
Teste:
Ca exponent al clasei carbonaţilor, hidromagnezitul dă dovadă de o efervescentă foarte intensă în acid.
Fişă de carcaterizare
HIDROMAGNEZITClasă: carbonaţi
Sistem de cristalizare: monoclinic
Formulă chimică: Mg5(CO3)4(OH)2·4H2O
Duritate: 3 1/2
Densitate: 2, 25
Clivaj: perfect
Spărtură: neregulată
Culoare: alb, incolor
Urmă: albă
Luciu: sticlos sau mătăsos
Luminescenţă: absentă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!