luni, 27 decembrie 2010

Limonitul


Limonitul este un termen generic pentru mai multe grupări şi amestecuri între oxizi şi hidroxizi de fier. El poate fi negru, brun sau galben, iar culoarea şi absenţa clivajului îl deosebesc de mineralul goethit, un alt oxi-hidroid de fier.
Deoarece limonitul nu este un mineral care poate fi clar definit, el este uneori clasificat de mineralogi ca rocă ( adică un agregat de mai multe minerale) decât ca mineral în sine.
Limonitul a fost în trecut o importantă sursă minerală de fier, dar astăzi nu mai este utilizat prea des în acest scop, deoarece metalurgia a progresat şi spre deosebire de alte minerale cu conţinut de fier, limonitul conţine adesea un element nedorit, fosforul.
Limonitul este prezent oriunde în lume, ca rezultat al alterării altor minerale care conţin fier.
Din punct de vedere chimic, rugina de fier este o varietate de limonit, dar aici ne ocupăm doar de varietăţile care se formează în pământ. Limonitul nu are o formă cristalină şi este clasificat ca o substanţă amorfă de către oamenii de ştiinţă.
Deoarece limonitul se găseşte de multe ori în mlaştini, numele lui popular este minereu de fier de mlaştină. Termenul de limonit provine din cuvântul grecesc leimos, care înseamnă pajişte, pentru că limonitul se găseşte pe pajişti şi în mlaştini.

FOLOSIT LA VOPSELE...CA SURSĂ DE OCRU
Folosit rareori ca sursă de fier, limonitul este astăzi un pigment foarte important în industria vopselei, furnizând pigmenţii de culoare ocru şi pământiu-roşiatic.
El reprezintă de asemenea o componentă a vopselei folosite în artele plastice- ocrul galben este baza culorii pământii/ brune, pe care o vedem în multe picturi moderne.

UN MINERAL ASEMĂNĂTOR- GOETHITUL
O mare parte din oxidul de fier clasificat superficial şi incorect ca limonit, este în realitate goethit. Goethitul este aproape identic cu limonitul din punct de vedere chimic, iar principalele diferenţe dintre cele două minerale sunt următoarele:
  1. Goethitul nu conţine molecule de apă de cristalizare, în timp ce limonitul poate prezenta un număr variabil de astfel de molecule. Acest lucru se indică în formula chimică astfel: ,,nH2O". Această formulă nu se compară cu formulele mineralelor cu molecule de apă fixe, aşa ca analcitul, care are o moleculă de apă, sau ca apofilitul, care are opt, etc.
  2. Goethitul are clivaj perfect, în timp ce limonitul nu prezintă nici-un tip de clivaj, fapt foarte clar, deoarece limonitul nu are cristale ca să cliveze.
TESTE
Limonitul eliberează apa de cristalizare atunci când este încălzit -acest lucru poate fi observat în interiorul unei eprubete închise- şi se dizolvă foarte încet în acid.
În schimb, goethitul nu are apă pe care s-o elibereze, şi atunci când este încălzit se magnetizează.

Fişă de caracterizare
LIMONIT
Clasa: oxizi-hidroxizi
Duritate: 5- 5 1/2
Densitate: 2, 7- 4, 3
Clivaj: inexistent
Spărtură: neregulată
Culoare: de la galben-brun la negru
Urmă: galben-brună
Luciu: pământos
Luminescenţă: inexistentă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!