Pagini
SINCE OCTOBER 2010
Următoarea postare despre un mineral va apărea în curând
Urmăriţi noul meu blog. Click aici pentru detalii.
INTERESANT
Vrei să înveți Esperanto? Ușor și repede, click aici.
Urmăriţi noul meu blog. Click aici pentru detalii.
INTERESANT
Vrei să înveți Esperanto? Ușor și repede, click aici.
Faceți căutări pe acest blog
sâmbătă, 25 decembrie 2010
Jamesonitul
JAMESONITUL
Jamesonitul este un mineral de culoare cenuşie- închisă, care poate apărea sub formă de cristale atrăgătoare. Mai este cunoscut şi sub numele de ,,antimoniu gri", după unul dintre elementele pe care le conţine.
Principalele componente ale jamesonitului sunt elementele metalice plumb, fier şi antimoniu, deşi unele eşantioane pot conţine şi mici cantităţi de cupru şi zinc.
Jamesontiul se găseşte sub formă de cristale foarte fine, asemănătoare firului de păr, care uneori formează o ţesătură împletită asemănătoare cu pâsla.
Mineralul jamesonit este adesea greu de deosebit faţă de alte minerale cu conţinut de plumb, ca boulangeritul, zinkenitul şi robinsonitul.
Jamesonitul este, în mod normal, opac, dar, atunci când sunt alterate superficial, unele eşantioane pot părea că sclipesc în culorile curcubeului (fenomen numit iridescenţă).
Jamesonitul a fost denumit după geologul scoţian Robert Jameson(1772-1854), profesor de istorie naturală la Universitatea din Edinburgh, ale cărui prelegeri l-au introdus pe tânărul Charles Darwin în studiul geologiei.
ORIGINI ŞI RĂSPÂNDIRE
Jamesonitul s-a format în multe regiuni ale lumii, unde, cu milioane de ani în urmă, fluidele fierbinţi cu conţinut chimic bogat au circulat prin crăpăturile şi fisurile din roci- atunci când conţin minerale, denumirea pentru aceste fisuri este aceea de filoane hidrotermale.
În aceste filoane hidrotermale, jamesonitul se găseşte adesea în asociaţie cu mineralele stibină, calcit, dolomit, galenă, pirită, cuarţ, rodocrozit, siderit şi sfalerit. Mai rar, jamesonitul poate apărea alături de elementele native antimoniu(Sb) şi argint(Ag).
Jamesonitul se poate găsi în următoarele ţări: Spania, Argentina, Germania, Bolivia, China, Italia, Kosovo, Mexic, Arkansas şi Dakota de Sud în SUA (minele de stibiu/ antimoniu), Marea Britanie, Scoţia şi România(în Baia Mare).
CARACTERISTICI
Jamesonitul face parte din clasa minarlă a sulfurilor. Este o sulfosare de antimoniu, fier şi plumb, care mai poate conţine mici cantităţi de cupru şi zinc.
Cristalele de jamesonit aparţin sistremului de cristalizare monoclinic, şi pot fi lungi, având uneori chiar şi 10 cm lungime.
Fişa de caracterizare
JAMESONIT
Clasă: sulfuri şi sulfosăruri
Sistem de cristalizare: monoclinic
Formulă chimică: Pb4FeSb6S14
Duritate: 2 1/2
Densitate: 5, 63 -5, 67
Clivaj: bun
Spărtură: neregulată spre concoidală
Culoare: negru- gri
Urmă: negru- gri
Luciu: metalic
Luminescenţă: inexistentă
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!