sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Radioactivitatea naturală


Unele dintre elementele chimice care alcătuiesc mineralele şi pietrele preţioase nu sunt întotdeauna stabile, iar atomii lor se pot dezintegra spontan în particulele care îi compun. Atunci când are loc acest fenomen, se emit diferite forme de radiaţii...
(stânga: torbernit cristale)

RADIOACTIVITATEA
Un fapt important de reţinut despre radioactivitatea naturală este aceea că ea nu e influenţată de modificări chimice sau orice sau de orice schimbări normale de mediu ale materialului în care acest fenomen apare.
Radioactivitatea este destul de diferită de orice orice reacţie ce poate fi obţinută prin încălzire, de pildă, sau prin orice altă reacţie chimică.
Radioactivitatea poate fi definită ca dezintegrarea spontană a unor nuclee atomice ( a miezului central al unui atom). Atunci când apare, radioactivitatea este însoţită de emisiile de particule alfa (nuclee de heliu), particule beta (electronii) sau radiaţii gamma (unde magnetice de lungime scurtă).
Mineralele radioactive sunt mineralele care conţin elemente chimice instabile sau rare, varietăţi instabile ale unor elemnete mai frecvente în forma lor stabilă.
Aceste minerale se descompun în mod natural, iar când se întâmplă asta, ele eliberează mari cantităţi de energie sub formă de radiaţii. Rata de descompunere naturală variază de la element la element, ia'r timpul necesar pentru ca jumătate din atomii oricărui element să se descompună este cunoscut sub denumirea de timp de înjumătăţire.

8 comentarii:

  1. Ai un blog foarte interesant! Ii bine de stiut ca nu toate mineralele nu sunt radioactive.
    Iti doresc in continuare mult succes si sa ajungi la 1000 de postari pe blog!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Materialele Radioactive:Oxizi de Uraniu,Silicati de Uraniu,Vanadati de Uraniu,Teluriti Uranici,Uranium Phosphates.Uranium Arsenates,Uranium Carbonates,Uranomolibdates ,si Uraniile Bituminoase(Tucholite),cam astea a-r fi speciile de uraniu ceea ce cuprinde peste 600 de minerale de uraniu,puternic radioactive ,apoi urmeaza cele mai putin radioactive,slab radioactive,si foarte slab radioactive un numar de mai bine de 1500 de minerale.Asta ca sa mai departam tabuurile Kaghebistosecuristocomuniste de care sufera la greu multi in Romania cand vine vorba de minerale radioactive.Nu mai acoperiti Soarele cu degetul-

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu înțeleg ce vreți să spuneți prin asta.

      Ștergere
    2. Am greșit locul de publicare și apare la dumneavoastră. AMI CER SCUZE .Vroiam sal public pentru articolul de la página principala.sanatate si numai bine.

      Ștergere
  3. Vreau sa spun ca multe articole publicate pe net în limba romana se feresc a specifica concret ce fel de minerale de uraniu se extrag s-au mai bine zis s-au extras din cele peste 50 de galerii de mina din munții Apuseni (Baia Plai), în munții Apuseni, în munții Timișeni, în munții din Caras Severin, în munții Maramureșeni, Harghita, Suceava etc...Adică vreți sa spuneți ceva iar apoi parcă vreți sa nu prea dați detalii parcă vreți sa spuneți cam atât trebuie sa știți. . Pai bine cine vrea sa știe ca acele minerale dacă le luați acasă și da soarele pe ele emană foarte multe radiații. De altfel toate mineralele sau aproape toate se tratează pentru a fi extras uraniul și radonul prin încălzirea lor adică la fel Cum se face cu piatra de var calcinare dar în instalații foarte ermetice și cu calcule la cantitate foarte stricte.Ori ce mica scăpare de fum sau gaz din acel proces de calcinare a mineralelor de uraniu este mortal pentru cei ce manevrează instalațiile .De aceea sant foarte speciale și se manevrează de către specialiști. Mineralele de uraniu în colecția oricărui amator este o eroare care va poate costa sănătatea sau chiar viața. Ne mai specificând ca nu au nici o utilizare practică pentru cei ce le dețin. Este bine sa le cunoaștem .căutați în publicații străine ca dau mai multe informații chiar și despre minerale din România.

    RăspundețiȘtergere
  4. După Cum am citit în bibliografii străine la Baia sa extras uranomolibdati și pechblenda. LA mina Crucea Suceava se extrage Pechblenda și uranovanadati. Și Uraninit.

    RăspundețiȘtergere
  5. salut .zirconul intra in categoria asta...multumesc...

    RăspundețiȘtergere

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!