miercuri, 16 februarie 2011

OBSIDIANUL





Obsidianul este o frumoasă formă de sticlă naturală, care se găseşte în zonele cu activitate vulcanică. Este cunoscut din timpurile preistorice, când era frecvent folosit la fabricarea armelor.

De obicei, este negru, dar poate fi şi albastru, verde, gri sau roşu. Unele eşantioane au pete albe, şi sunt cunoscute sub denumirea de ,,obsidian fulg-de-nea''. (oza accea cu piatra şlefuită cu pete albe este un obsidian fulg-de-nea din colecţia proprie.)

FORMARE
Obsidianul se formează prin răcirea rapidă a lavei ieşite la suprafaţă, material care conţine un procent maximal de 2 - 3 % apă. In cazul când conţine o cantitate mare, iar pe lângă apă conţine şi gaze ca CO2, la o răcire rapidă se formează o rocă vulcanică poroasă numită piatra ponce. La o răcire mai lentă se formează o variantă de rocă neagră sticloasă cu luciu de smoală (germ. pechstein). Formarea rocilor amorfe sticloase, este posibilă prin concentraţia ridicată de silicaţi, ca şi prin vâscozitatea mare a lavei. Datorită răcirii rapide lava nu are timp să cristalizeze, din care cauză structura amorfă sticloasă, în cazul unei grosimi mai mari a stratului de lavă, se pot forma şi texturi porfirice după caz cristale în masa rocii cu structură sticloasă. Roca poate în anumite condiţie să se transforme în perioadele geologice, din forma amorfă într-o formă porfirică cristalină. Mineralul are un conţinut ridicat de silicaţi, care ating concentraţia de 70 %, peste acest procent roca va aparţine familiei riolitului care sunt echivalente granitului. Mai rar obsidianul are procent mai scăzut de silicaţi în care se prezintă sub forme de trecere la trahite, andezite. Obsidianul era cunoscut deja de romani fiind adus din Etiopia.

FIŞĂ DE CARACTERIZARE
Tip: rocă vulcanică
Componente esenţiale: siliciu şi oxigen
Densitate: 2,35
Spărutră: concoidală
Luciul spărturii: sticlos

Răspândire

9 comentarii:

  1. Obsidianul acela slefuit este superb!!Am de gand sa achizitionez si eu unu slefuit,am observat ca sunt ieftine si sunt extraordinar de frumoase!
    reusita colectie:) bv!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc
    Apropo, sa stii ca ai dreptate; nici nu e asa de scump! eu am cumpărta cel slefuit cu doar 2 lei. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. dar de unde le cumparati, fratilor????
    Adina

    RăspundețiȘtergere
  4. Depinde şi de oraşul în care locuiesti;
    există târguri cu minerale; acum, pe perioada iernii, ed expl., nu a fost niciun târg
    dar mai există si magazine specializate numai pe minerale roci şi fosile

    RăspundețiȘtergere
  5. Unde pot gasi obsidian in romania, in jurul brasovului? Se gaseste in zona asta? Speri ca o sa puteti sa-mi raspundeti. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Nu vei putea găsi obsidian natural în jurul Braşovului...te sfătuiesc să aştepţi să vină un târg de minerale, unde sigur vei găsi ceea ce îţi doreşti, în acest caz.

      Nu cred că poţi găsi în România o astfel de rocă magmatică; însă in Europa, da:
      Lipari, Italia
      Hassan Dag, Turcia
      Ikizdere, Turcia
      Landmannalaugar Islanda;
      in apropiere de Erevan, Armenia
      Melos, Grecia,
      Monte Arci Sardinia
      Nemrut (Vulkan), Turcia
      Palmarola Italia
      Pantelleria (Italia)
      Tokaj, Ungaria și Slovacia
      Meißen, Sachsen Germania

      Sper că te ajută :)

      Ștergere
    2. Buna dimineața . Dar in jurul lacului ,, Sf. Ana” Tusnad bănuiesc ca s-ar putea găsi , având in vedere ca a fost zona vulcanică . E posibil?

      Ștergere
  6. Se poate gasi in maramures la lacul Bodi Ferneziu

    RăspundețiȘtergere

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!