miercuri, 20 octombrie 2010

Postarea lunară despre roci

Bazalt


Coloane prismatice de bazalt Gangolfsberg in Rhön

Bazaltul este o rocă magmatică numită și rocă vulcanică bazică fiind un amestec silicați de fier și magneziu cu olivina și piroxeni ca și minerale bogate în calciu, feldspat.

Etimologie

Denumirea de "bazalt" este prima oară folosit în secolul XVIII-lea într-un dicționar etimologic german, preluat din limba greacă βασανίτης [λίθος], basanítēs [líthos], "piatră de încercare" respectiv βάσανος, básanos, unealtă de piatră.

Formare

Bazaltul i-a naștere prin erupția unui vulcan din lava fluidă (cu vâscozitate redusă) și un conținut săracă în acid silicic și care ajuns la suprafața pământului se răcește relativ repede. Magma din care i-a naștere bazaltul spre deosebire de granit este o magmă bazică .

Aspect

Coloane de bazalt, Svartifoss, Island

În mod obișnuit bazaltul are o culoare cenușie închisă cu nuanțe de culoare până la negru, apărând ca o masă cu granulație fină, uneori cu incluziuni de roci de o culoare diferită. Această granullație fină a bazaltului este determinat de procesul de răcire relativ rapidă a lavei, în cazul unei răciri mai lente se formează coloanele hexagonale de bazalt.

Răspândire

Bazaltul poate fi întâlnit pe fundul mărilor, numit

  • MORB (mid ocean ridge basalt) apărând la linia de contact a plăcilor oceanice, sau pe uscat numit
  • CMB (continental margin basalt),la lnia de contact a plăcilor oceanice cu cele continentale,
  • IAB (island arc basalt) la linia de conatct a două plăci oceanice
  • OIB (ocean island basalt) fiind situat pe placa tectonică mai mul sau mai puțin central

astfel pe continente apare acolo und sunt crăpături profunde în scoarța terestră înlesnind ieșirea lavei la suprafață, fiind roca cea mai răspândită.

Răspândire în univers

Este de asemenea răspânit pe planete asemănătoare pământului ca planetele: Mercur, Venus, Marte ca și pe lună (satelitul pământului) sau pe meteoriți cu o aceași compoziție ca a bazaltului terestru.

Utilizare

Datorită durității lui este utilizat la pavarea străzilor, la căile ferate, ca material de construcție, în grădini ca ornament, prin anii 1950 și 1960 s-a folosit ca mozaic. Coloanele de bazalt alcătuiesc și o atracție turistică astfel de locuri pot fi amintite ca: Eifel (Mendig) și Siebengebirge în Germania sau lângă Etna în Sicilia, Detunata în România. Bazaltul care conține mai multă olivină devine sfărămicios neputând fi utilizat în construcții.

Există astfel de coloane de bazal gigantice chiar şi în Romaânia, anume la Racoş.Coloane Bazalt-Racos 1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!