vineri, 29 octombrie 2010

Trandafirul deşertului 2

Trandafirul de deşert este o foarte frumoasă varietate de ghips, foarte apreciată de colecţionari. Trandafirul de deşert are în general culoarea cafeniu- nisipos - iar mai închisă atunci când în mineral se găsesc impurităţi de fier. Aşa cum indică numele, el se formează în condiţii de foarte mare uscăciune, iar forma tipică sub care se găseşte este asemănătoare unei flori, anume unui trandafir.
Componenta de bază a trandafirului de deşert este gipsul, forma minerală hidratată a sulfatului de calciu. În stare pură ghipsul este incolor; coloritul brun al trandafirului de deşert se datorează particulelor minuscule de nisip care s-au fixat în interiorul mineralului.
Trandafirul de deşert se formează în medii foarte uscate, fiind întlnit aproape exclusiv în ţinuturile deşertice.
De obicei forma şi culoarea acestui mineral sunt două dovezi suficiente pentru a-l identifica. Majoritatea colecţionarilor nu mai efectuează teste suplimentare, deoarece mineralul se deteriorează foarte rapid.

CARACTERISTICI

Cristalele de gips aparţin sistemului de cristalizare monoclinic. În cazul trandafirului de deşert, ele apar sub forma unor lamele (cristale în straturi) .
Gipsul este un element ecaporitic. El se formează în urma evaporării apei care o conţin anumite substanţe chimice.
Fişă de caracterizare
Clasă: sulfaţi
Sistem de cristalizare: monoclinic
Formulă chimică: CaSO4.2H2O
Duritate: 2
Densitate: 2, 32
Clivaj: perfect
Spărtură: aşchioasă
Culoare: brună
Urmă: albă
Luciu: sticlos spre perlat
Luminescenţă: alb- verzui

Un comentariu:

  1. Buna,

    nu stiam de existenta acestei minunatii si de aici curiozitatea pentru ce se foloseste,inafara de a impodobi etajerele colectionarilor??

    Multumesc,Loredana.

    RăspundețiȘtergere

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!