vineri, 8 octombrie 2010

Activitate practică 1-2

Planificarea muncii de teren
!A nu se folosi documetarul de activitate practică până nu va fi postat tot. Uneri toate sfaturile sunt importante, nu numai cele postate în prezent!

Parta întâi
Căutarea de minerale este un hobby din ce în ce mai popular. El există încă din secolul al XIX-lea, de când eforturile geologilor amatori erau răsplătite cu adunarea unor colecţii de minerale uimitoare-şi foarte valoroase la aceea vreme.
Munca de teren poate fi un adevărat test de perseverenţă a capacităţii tale fizice şi de observaţie, presupunând deplasarea pe drumuri dificile.
Ori de câte ori vrei să ,,cercetezi" o zonă cu proprietate privată, este necesar să ceri permisiunea propietarului. Locurile cele mai frecventate de căutătorii de minerale, dar şi de geologi sunt vechile cariere, dar şi minele abandonate, bogate în resturi miniere, însă şi aici este necesară ăermisiunea proprietarilor(dacă există).
Trebuie respectate şi panourile de avertizare. Vei avea nevoie de îmbrăcăminet confortabilă:pantaloni din material rezistent , cizme robuste sau bocanci, o geacă antivânt şi o pelerină de ploaie. O perece de mănuşi subţiri din piele şi o lanternă de buzunar sunt şi ele foarte folositoarae. În călătorii ca acestea e bine să fii mereu precaut şi să ţii cont că vremea este mereu schimbătoare. Alege un rucsac încăpător pentru mâncare, ustensile şi mostrele de minerale. Buzunarele exterioare sunt foarte utile.
Echipamentul căutătorilor de minerale conţine: un ciocan de lemn sau de metal (de preferat din lemn, pentru că este mult mai uşor)-care îţi va folosi la scoaterea mineralelor de pe rocă sau de pe un perete de peşteră-, două dălţi de 25 de centimetri lungime(una ascuţită şi una cu lamă)-tot pentru a scoate mineralel sau mostrele- , un briceag, o lupă, un aparat foto şi punguţe cu etichete pentru mostre. Vei ma avea nevoie de un creion şi de un carneţel, pentru a lua notiţe la faţa locului şi pentru a face schiţele terenului.
Partea a doua

Nu te aventura niciodată pe o deplasare pe teren fără să fi făcut înainte o cercetare amănunţită. Fii foarte atent la caracteristicile anotimpului, a terenului şi mai ales la timpul pe care îl ai la dispoziţie pentru aceste cercetări. Nu este recomandat să alegi pentru aceste cercetări un loc îndepărtat, pentru că timpul trece foarte repede, iar întunericul va veni înainte de ajungera ta acasă, fapt îngrijorător.
În această muncă de teren vei avea nevoie de cele mai bune hărţi-spre exemplu cele mai bune hărţi geologice ale României sunt cele editate de Institutul Geologic al României de la Bucureşti, la scara de 1:50000, iar la nivel internaţional hărţi de Ordnance Survey Landrager, din Marea Britanie, este perfectă pentru o investigaţie geologică. Alte lucru utile pentru o astfel de expediţie sunt o busolă şi un binoclu performant şi uşor.
Înainte de a pleca la drum e bine să verifici dacă traseul ales nu are restricţii, adică mergând acolo nu încalci legea şi nici nu îţi pui viaţa în pericol. Dacă vrei să faci o expediţie unde au loc teste militare, poţi fi pus în pericol sau poţi întâmpina o sreie de probleme( din fericire, aceste locuri sunt marcate şi delimitate pe hărţile mai complexe).
Când ţi-ai împachetat echipamentul, acesta trebuie împachetat cu grijă şi pus într-un rucsac. Ciocanul şi dălţil trebuie neapărat puse într-un înveliş de de piele moale sau învelite fiecare într-un material mai rezistent. Ciocanul trebuie aşezat în rucsac cu mânerul în sus. Cţnd aşezi restul echipamentului în rtucsac, ai grijă să le pui echilibrat, altfel îţi va îngreuna mersul.
O REGULĂ DE BAZĂ ÎN ASTFEL DE CERCETĂRI E SĂ NU PLECI NICIODATĂ SINGUR. ÎN GRUP CERCETAREA CERCETAREA MUNTOASĂ SAU DIFICILĂ POATE FI CHIAR PLĂCUTĂ, PE CÂND CEA DE UNUL SINGUR SE POATE TRANSFORMA ÎNTR-UN COŞMAR!
Dacă eşti prins de o furtună cu fulgere, în nici-un caz să nu fugi sau să alergi, pentru că rişti să cazi şi să te accidentezi. Caută un adăpost prin zonă, dar să nu stai lângă un copac singur sau izolat, căci poate fi lovit de fulger. Arucă obiectele metalice din echipament departe de tine. Dacă nu există nici-un adăpost în apropiere, atunci poţi pur şi simplu să rămâi în loc şi să te caoperi cu pelerina de plaoie, iar ploaia se va opri, căci nu o să dureze la sfârşit...
VA URMA în activitate practică 3-4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!