miercuri, 6 octombrie 2010

Ametist

SiO2 - dioxid de siliciu
  • Germană: Amethyst
  • Engleză: Amethysit
  • Italiană: Ametiste
  • Spaniolă: Amatista
  • Portugheză: Ametista
  • Franceză: Amethyste
  • Poloneză: Ametyst
  • Norvegiană: Ametyst
  • Olandeză: Amethist
Putem considera ametistul ca fiind unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate minerale printre colecţionare. Nu are utilizări industriale şi are un aspect plăcut, deci este o piatră semipreţioasă.

Date generale

Acest mineral este o varietate de cuarţ, fiind preţuit încă din timpuri străvechi. Culoarea sa este bine-cunoscută, purpuriu-închisă, însă se cunosc unele eşantioane cu nunaţe care merg până la violet-pal. Împarte câteva proprietăţi chimcie şi fizice identice cu cuarţul, cum ar fi duritatea, din moment ce este o varietate a acestuia.

Citrinul, o piatră preţioasă destul de apreciată, poate fi creată artificial prin încălzirea excesivă a eşantioanelor de ametist. Aceste cristale nu sunt totuşi la fel de frumoase ca cele naturale, care au o culoare portocalie mai plăcută.

Sunt surse istorice care ne dovedesc faptul că ametistul a fost folosit din Antichitate, din jurul anului 3000 î.Hr., de către unele civilizaţii (Egipt şi Asia Mică). Multă vreme s-a crezut că mov-ul din cristalele ametistului se datorează unui posibil conţinut de mangan, însă astăzi nu este dovedit.

Faptul că multe varietăţi de cuarţ au aceeaşi duritate poate produce confuzii. Ceea ce îl deosebeşte este culoarea sa violet şi densitatea de 2,65. Există foarte multe ametiste contrafăcute, care sunt realizate printr-o combinare a sticlei cu cuarţ violet sintetic.

Caracteristici

Ametist din colecţia proprie
Ametistul este o varietate de cuarţ, fiind din punct de vedere chimic un dioxid de siliciu. Culoarea violet este adesea neuniformă, apărând doar spre vârful cristalului, iar spre bază fiind mai decolorat (spre transparent). 
Mineralul are duritatea 7 pe scara lui Mohs, iar cristalele sale aparţin sistemului cristalin trigonal.
Mineralele foarte asemănătoare ametistului sunt cordieritul şi scapolitul. 





Origini şi răspândire

Ametistul este o piatră semipreţioasă şi de cele mai multe ori apare în geodele din roci vulcanice. Încă nu este dovedit care dintre elementele mangan sau fier este cel care apare în ametist, dar majoritatea specialiştilor cred că fierul este cel care îi conferă culoarea violet. 
Eşantioanele cela mai frumoase şi valoroase provin ori din Rio Grande do Sul, Brazilia, care are o tradiţie din exploatarea de ametist, ori din munţii Ural, insulele Sri Lanka, Madagascar, sau chiar şi din Statele Unite ale Americii. Printre alte locuri se numără Uruguay, India, Rusia, Siberia, Argentina şi Italia.

În România se găseşte la Dognecea (în Banat) şi la Turţ (în Maramureş).

Fişă de caracterizare
Ametistul
ClasăSilicaţi
Sistemul
de cristalizare
Trigonal
HabitusPrismatic
Formulă chimicăSiO2
Duritate7
Densitate 2,65
ClivajAbsent
SpărturăNeregulată
spre concoidală
CuloareViolet
UrmăAlbă
LuciuSticlos
LuminescenţăInexistentă

Un comentariu:

Salut! aştept comentariile voastre referitoare la postare şi blog!